top of page
vinstcoachen-logo-fåflerkunderfort.png

I huvudet på en entreprenör - #1 Inga produkter står slumpmässigt på sina platser i butiken...

"Jag slank in på ICA för att köpa kaffe, kom hem med fjorton andra saker - men inget kaffe...


Har det hänt dig också? :-)


Det har det säkert, det här är ett ganska vanligt fenomen. Vad beror det på? Det har säkert många orsaker. En orsak kan vara att vi glömt hur mycket som faktiskt är slut i kyl och skafferi, en annan orsak kan vara att vi blir sugna och lockade i stunden att köpa mer saker, när vi väl är i butiken.


Det här vet självklart handlarna om. Inga produkter står slumpmässigt på sina platser i butiken. Allt är noga uträknat efter många köpbeteendevetenskapliga processer och studier.


Om du har en fysisk butik, känner du troligen till hur du ska skylta och placera varor så att de bidrar både till merförsäljning och mer försäljning.

  • Du vet att flertalet kunder går till höger direkt innanför dörren

  • Du vet vilka varor du ska placera så att de syns direkt (ex: rea-produkter, bästsäljare eller nyheter)

  • Du vet vilka produkter du ska ha närmast kassan - alltså godbitarna som skapar merförsäljning.


Men! Du som säljer tjänster kan tänka på samma sätt!


Föreställ dig att din hemsida är en butik. Hur "skyltar" du med dina tjänster?

  • Är det läckert och lockande?

  • Förtroendeingivande och seriöst (Vilken framtoning man väljer beror självklart på vilka tjänster man säljer och vilken målgrupp man har.)

  • Känner kunden sig välkommen? Hur säger du "Hej!" Känner de ens direkt att de kommit till rätt "butik"?

  • Vad erbjuder du i "kassan" för att skapa merförsäljning?

Ett bra sätt att mäta detta - förutom i din försäljningsstatistik - är att gå till dina hemsidas statistik och hålla koll på hur många (unika och återkommande) besökare din hemsida har OCH hur lång tid besökarna är på varje sida.


Statistik är bra, statistik är kul - och det ger dig en hint om vad du behöver göra för att få dina potentiella kunder att stanna kvar längre. Så länge att de hinner bli din kund!


Detta kan även du som har en fysisk butik göra. Alltså, håll koll på hur många som kommer in i din butik på en dag (vecka eller månad), hur länge de stannade och vad de köpte? (...eller inte köpte... )


Yes!! Ge dig själv en "Selfie High Five" för att du i fortsättningen ska hålla koll på statistiken!
 

Jag heter Marita Bladh är företagscoach på VinstCoachen. Jag drivs av att hjälpa småföretagare att få fler kunder, högre vinst och lönsamhet - både genom nya verktyg och strategier men också genom att hjälpa dem att förändra sitt sätt att tänka. Det ska vara roligt att vara företagare, gärna enkelt och stressfritt också.

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page